REMONT – SAMOSTALNO UMETNIČKO DRUŠTVO | BANKA JE ZATVORENA ZOO VRŠT JE OTVOREN | PETER LARSEN & ZVEN BALSLEV | FESTIVAL NOVO DOBA

REMONT – SAMOSTALNO UMETNIČKO DRUŠTVO | BANKA JE ZATVORENA ZOO VRŠT JE OTVOREN | PETER LARSEN & ZVEN BALSLEV | FESTIVAL NOVO DOBA

U okviru 12. festivala nesvrstanog stripa Novo doba, u galeriji Remont otvorena je izložba danskih umetnika Petera Larsena i Zvena Balsleva.

Izložba „Banka zatvorena, zoološki vrt otvoren“ zajednički je poduhvat ova dva umetnika i štampara. Njih dvoje dele isti studio u Kopenhagenu i ranije su sarađivali na raznim štamparskim poduhvatima. Radovi predstavljeni na izložbi nastali su različitim tehnikama štampe. Od linoreza i litografije do sitoštampe i bakropisa.

Svi radovi su rađeni u njihovom zajedničkom ateljeu. Na izložbi će biti predstavljen i veliki broj originalnih crteža. I sve to iz ogromne arhive grafika koje definišu praksu oba umetnika.

Od svog osnivanja u oktobru 1999. godine, Remont – Nezavisno umetničko društvo pozicioniralo se kao prepoznatljiv fizički i mentalni prostor, kontinuirano radeći na razvoju i promociji savremene umetničke prakse u Srbiji. Iako je šira javnost uglavnom upoznata sa njegovim galerijskim programom, Remont je mnogo više od toga.

Kroz širok spektar aktivnosti – izlagačke, izdavačke, edukativne, savetodavne, reprezentativne – Remont generiše, promoviše, prati i dokumentuje razvoj savremene umetničke prakse, baveći se, između ostalog, temama i pitanjima kulturne politike, kako na lokalnom nivou, tako i u kontekstu Zapadnog Balkana.

Udruženje ima bogato iskustvo u realizaciji i saradnji na raznim lokalnim, regionalnim, evropskim kulturnim projektima i šire.

Kao neprofitna organizacija, Remont NUA (Nezavisno umetničko udruženje) se finansira kroz projektno finansiranje, donacije i samofinansiranje.

Remont je jedan od osnivača Nezavisne kulturne scene Srbije, kao i dve regionalne platforme, Kooperativa – Regionalna platforma za kulturu i Rudnici kulture, i ima aktivnu ulogu u mreži Nagrada za mlade vizuelne umetnike.